Ayakkabı, modern dönemde önemli sorunlardan biridir. Sağlıklı bir ayakkabı bulmak oldukça güç olabilir. Bunun yanı sıra rahat ve konforlu ayakkabılar bulmak da güderek zorlaşmaktadır. Bir ayakkabıyı sağlıklı ve konforlu hale getirebilecek birçok faktör vardır. Bunun yanı sıra ayakkabı seçiminde kalitede önemli faktörlerden biridir. Peki, hem sağlıklı hem konforlu hem de kaliteli ve dayanıklı bir ayakkabı bulmak için ne yapmanız gerekir? Tabi ki, geçmişten gelen geleneksel yöntemlere bakmak bu sorunun en yakın cevabıdır.

Yemeni ayakkabı, bu açıdan tüm beklentilerinizi karşılayacaktır. Kahramanmaraş, Kilis ve Gaziantep yemeni ayakkabı üretiminde başı çeken illerdir. Antep yemeni ayakkabı olarak da sıklıkla anılan bu seçenek, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki, yemeni ayakkabı nedir? Yemeni ayakkabı modellerini nereden bulabilirsiniz? İşte yemeni ayakkabı çeşitlerine dair bilmeniz gerekenler.

Yemeni Ayakkabı Nedir?

Yemeni, üstü kırmızı ya da siyah derinden yapılan, tabanında ise kösele malzemeden yapılan topuksuz ayakkabılardır. Yemeni, Anadolu’nun birçok noktasında yazmaya verilen isimdir. Bununla birlikte Urfa, Kilis, Antep tarafından giyilen bir çeşit ayakkabıdır. Gaziantep’te yemenicilere ‘köşker’ adı verilir. Bu kelime Farsça kökenli olan ‘keşfger’ olup, anlamı ise ayakkabı yapandır. Yemeni ayakkabının tarihte ilk defa Yemen’de Yemen-i Ekber isimli biri tarafından yapıldığı rivayet edilir. Bu ayakkabının ünü kısa bir zaman sonra Yemen’den Halep’e ve oradan da Antep, Urfa, Maraş, Diyarbakır, Adana ve Antakya’ya kadar yayılmıştır. Günümüzde Urfa, Antep ve Kilis dışında pek üretilmektedir.

Yemeni ayakkabılar iki farklı kısımdan üretilir. Bunlar gön ve yüzdür. Gön kısmı manda ya da sığır derisinden yapılır. Taban kısmı ise dana derisinden yapılan kayış ve bezlerden üretilir. Yüz ise çirişle yapıştırılan sahtiyan ve meşinden oluşur.

Yemeni ayakkabının yapımında 5 farklı hayvanın derisi kullanılır. İç taban sığır ya da keçinin derisinden, iç astarı koyun derisinden, yüzü keçi derisinden, kenarı oğlak derisinden, alt tabanı ise manda ya da sığır derisinden yapılır.

Yemeni Ayakkabı Modelleri ve Çeşitleri

Yemeni ayakkabı çeşitlerinin üretiminde plastik gibi malzemelere kesinlikle yer verilmez. Bu ayakkabıda dikişler elle üretilir ve tersinden dikiler. Düz tarafının çevrilmesinin ardından kaplama yapılır, kesilir ve kenar dikişleri yapılır. Son derece sağlıklı bir ayakkabı olan yemeni; rengine, büyüklüğüne şekline göre çeşitlenir.

Şekline Göre

Yemeni ayakkabının çeşitlenmesindeki en önemli ayrımlardan biri şekillerine göredir. En yaygın kullanılan çeşitleri halebi olarak bilinir.

  • Halebi: Bu model adını Halep’ten gelmesinden almıştır ve ilk ortaya çıkan çeşittir. Halebi yemeni ayakkabı modeli daha çok köylüler tarafından tercih edilir. Gülşeftali ve annubi renginde üretilir.
  • Merkup: Merkup yemeni çeşidi kulaksızdır ve yüzü kısadır. Tarihte şehirlerde ekonomik ve sosyal durumu daha iyi olanlar tarafından tercih edilmiştir.
  • Eğri Simli: Burnu sivridir ve kıvrık şekilde yapılır. Yüzü kısa olan çeşitlerden biridir. Kenarında çatının bulunduğu kısımları gümüş telle işlenir.
  • Kulağı Uzun: Gülşeftali ve siyah annubi renginde yapılan bu çeşit daha çok şehirlerde tercih edilir. Burnu sivri çeşidi kadar kapalı olmadığı gibi merkup kadar da açık değildir.
  • Burnu Sivri: Sahtiyan kısmı kıvrık olan bu ayakkabının burnu yüze doğru kıvrıktır ve köylüler tarafından daha çok tercih edilir.

Büyüklüğüne Göre

Yemeni ayakkabı modelleri büyüklüğüne göre de çeşitlenmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Metelik (Çocuk yemenisi) 28-29 numara
  • Küçük Hasbe 30-31 numara
  • Büyük Hasbe 32-33 numara
  • Vastani 34-35 numara
  • Orta Ayak 36-37 numara
  • Zegender 38-39 numara
  • Ges 40-41 numara
  • Lorba 42-43 numara
  • Uzger 44 numara
  • Uluayak 45 numara

Renklerine Göre

Renklerine göre yemeni ayakkabı modelleri üç farklı modele sahiptir. Bunlar şu şekildedir;

  • Mor: Annubi
  • Kırmızı: Gülşeftali ve narçiçeği
  • Siyah: Merkup, pantof kulaklı

Yemeni Ayakkabı Neden Tercih Edilmeli?

Günlük ayakkabı olarak kullanılabilen yemeni yüzde yüz el yapımıdır. Hem çok rahattır hem de oldukça dayanıklıdır. Bu ayakkabıda herhangi bir plastik malzemede kullanılmamaktadır.

Yemeni ayakkabının tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri kalitedir. Çok kaliteli olan bu ayakkabılar, uzun yıllar boyunca hiçbir sorun olmadan kullanılabilir. Bunun yanı sıra ayağınızın sağlığı açısından yemeni ayakkabı modellerinin kullanılması çok önemlidir. Bu ayakkabılar, ayaklarınızı serin ve kuru tutar. Bu sayede ayak kokusu azalır ve taban derinin kalitesinden ötürü vücuttaki elektriği dışarı atar. Topuksuz ve doğal olduğu için özellikle hamileler tarafından tercih edilmesi oldukça önemlidir. Bunlar aynı zamanda oldukça şık ayakkabılardır. Tarihten gelen bu doğal ayakkabı, sağlıklı ve kaliteli olmasının yanı sıra oldukça konforludur. Uzun saatler boyunca giydiğinizde dahi hiçbir sıkıntı yaratmayacaktır.

Yüzyıllardır yemeni ayakkabı ustaları tarafından üretilen ve çok yaygın olarak kullanılan bu ayakkabılar, insan sağlığını ve konforunu düşünür. Çocuklar ve hamileler tarafından kullanımı da oldukça önemlidir.

Yemeni Ayakkabı Çeşitlerini Nerede Bulabilirsiniz?

Yemeni ayakkabı modelleri günümüzde Antep, Maraş ve Kilis civarında üretilir. Bu nedenle Türkiye’nin farklı bölgelerinde satın almanız oldukça güç olacaktır. Bu ayakkabı özellikleri nedeniyle adeta bulunmaz Hint kumaşıdır. Bu ayakkabıyı günümüzde çok az usta üretmektedir. Üretilen bu ayakkabılar, üretildikleri şehirlerde daha çok kullanılır ve genellikle tamamen bu bölgede kullanılır. Farklı bir ilde yaşıyorsanız, yemeni ayakkabı çeşitlerini nasıl satın alabilirsiniz?

Söyle Yerinden, yerel üreticiler tarafından üretilen binlerce farklı gıdayı Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırır. Bununla birlikte aynı zamanda birçok kozmetik, mutfak araç gereci ve giyim malzemesine de Söyle Yerinden ile ulaşabilirsiniz. Söyle Yerinden sayesinde erkek yemeni ayakkabı ve kadın yemeni ayakkabı çeşitlerini bulabilir, güvenli ödeme yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Yemeni ayakkabı satın almak için hemen tüm çeşitlerini inceleyebilir ve birbirleriyle kıyaslayabilirsiniz.