Geleneksel kahvaltı sofralarımızın temel çeşitleri arasında tatlı ve tuzlu çeşitler birbirinden her zaman net bir şekilde ayrılır. Tatlı çeşitleri içerisinde de Anadolu'nun geleneksel lezzetleri açısından özel olarak reçel ve marmelat türlerinden bahsetmek mümkündür. Aslında bu ürünlerin her ikisinde de temel olarak bir meyve tercih edilir ve bu meyve ısıl işlemlerden geçirilerek şeker ile birleştirildiğinde dayanıklı, tatlı ve uzun ömürlü bir hale getirilir. 

Marmelat Nedir?

Bu özel tatlı, kahvaltı sofraları için ekmeğin üzerine sürülerek peynir, süt, tereyağı ya da kaymak gibi her kahvaltılık ile tüketilebilecek bir lezzettir. Çünkü yoğun şeker yapısı ile birlikte meyveyi krema tarzı bir hale getirir ve iyice öğütülmüş meyve lezzetini içerisinde koruyarak bu yapıyı kazanır. Üstelik bu tatlı çeşidi bir kahvaltılık olarak tüketildiği gibi tatlılar ile birleştirilebilir, hamur işlerine katılabilir veya waffle gibi farklı ürünler üzerinde kullanılabilir bir yapı sağlar.

Marmelat nedir sorusu için tatlı meyvelerin önce iyice kaynatılarak yumuşatılması ve sonrasında ezilerek şeker ile birleştirilip tekrar kaynatılması sayesinde elde edilen kahvaltılık ya da tatlı yiyecek türü dür denilebilir. Bu tatlı türü, standart ve pratik bir yapıya sahip olduğu için de hem kuru hem de taze meyve çeşitlerinin birçoğu ile yapılabilir. Tatlının türü ve yapısı reçele benzese de reçele göre çok daha fazla kaynadığı için su oranı çok daha azdır ve akışkan olmak yerine katı ve koyu bir yapı ortaya koyar.

Marmelat Çeşitleri

Ülkemiz Akdeniz iklimine sahip bir ülke olduğu için özellikle ilkbahardan itibaren sonbaharın son dönemine kadar onlarca farklı çeşit meyve yetiştiriciliği yapılır. Hatta elma ya da portakal gibi farklı meyveler kış mevsimlerinde yetişen lezzetleri oluşturur. Bu nedenle ülkemiz açısından düşünüldüğünde marmelat çeşitleri için onlarca farklı meyve çeşidinden yararlanmak mümkündür. 

Örnek olarak Türkiye'de sadece erik marmelatı dahi onlarca farklı çeşide sahiptir. Çünkü ülkemizdeki erik çeşitlerine bakıldığında bardak eriği, can eriği, mürdüm eriği, sarı erik, kırmızı erik veya yeşil erik gibi birçok çeşit yer alır. Öte yandan sonbahara doğru yetişen ve çok kısa süre tezgâhlarda görebileceğiniz ayva ile de bu üretimi gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü ayva marmelatı yıl boyunca lezzetli bir şekilde tüketebileceğiniz ve karanfil katkısı gibi eklentiler ile ayrı bir rayiha içeren çeşitler arasında yer alır.

Marmelat Nasıl Yapılır?

Evinizde gündelik tüketim, işletmenizde müşterilere sunum, pastalarda kullanım veya meyveyi muhafaza etmek için farklı amaçlar ile marmelat yapmayı tercih edebilirsiniz. Çünkü bu tatlı çeşidi temin edebildiğiniz birçok meyve türü ile kolaylıkla hazırlanabilir. Örnek olarak Türkiye'de özellikle batı kesimlerimizde yaz mevsimlerinde kızılcık marmelatı çok sık tercih edilen lezzetli çeşitler arasında yer alır.

Marmelat nasıl yapılır sorusu için en temel ihtiyaç elbette ki kuru veya taze bir şekilde temin edilen meyve bu meyvenin kaynatılması için temiz su ve yeterli miktarda şeker olacaktır. Bu malzemeler ile hazırlanacak karışım içerisinde yoğun bir şekilde şeker bulundurduğundan kahvaltılık ya da farklı öğünlerde tüketimine mutlak bir şekilde dikkat etmek gerekir. Bunun dışında özellikle kahvaltılarda her gün bir miktar tüketmek ağzınızın tatlanmasını ve günlük meyve ile şeker ihtiyacınızı karşılamanızı sağlayacaktır.

Yapım aşamasına geçilmesi için öncelikle seçilmiş olan meyvenin iyice yıkanıp saplarından, çürüklerinden ve çekirdeklerinden mümkün olduğu kadar ayrılması gerekecektir. Örnek olarak şeftali marmelatı yapılıyorsa, bilhassa kabuklarının ve çekirdeklerinin çıkarılması yapımı daha kolay bir hale getirecektir. Sonrasında bir kap içerisine alınan meyvelerin üzerine geçecek kadar su eklenir ve yumuşayarak rahatlıkla ezilecek bir hale gelinceye kadar haşlama işlemi yapılır. 

Meyvelerin haşlanması sonrasında kayısı marmelatı gibi çeşitlerde haşlanmış meyve yumuşadığı için kolaylıkla geleneksel yöntemde elde bir süzgeç üzerinde ezilebilir. Hızlı işlem için makinelerde kolaylıkla ezme işlemi de yapılabilir. Ezme işlemi tamamlandığında artık tanecikli bir meyve posası elde edileceği için bu meyve posası içerisine isteğe bağlı şekilde şeker ilave edilir. Bu noktada tavsiye edildiği üzere şekeri fazla koymak meyvenin daha dayanıklı bir hale gelmesini sağlarken, isteğe bağlı şekerin çok az konulması veya doğal olması için bal gibi bir katkı yapılması da seçilebilir.

Pişirme sırasında mürdüm eriği marmelatı gibi ürünler sürekli bir şekilde karıştırılır ve dibi tutmaması için özen gösterilir. Uzun bir süre yapılan karıştırma ile birlikte kaynama başladıktan sonra bir parça alınarak bir tabakta test edilebilir. Tabağa dökülen ürün artık etrafa yayılmadan rahat bir şekilde kendini toplu tutabiliyorsa kıvamı yerine gelmiş demektir. Tam bu noktada ocaktan kaldırırken her 1 kilo meyve için ortalama 1 gr limon tuzu ya da 1 limonun suyu ilave edildiğinde sonradan şekerleme oluşması sıkıntısı da giderilecektir. 

Son noktada kuşburnu marmelatı veya diğer meyve çeşitleri ile yapılan tatlılar cam kavanozlar veya teneke kutulara sıcak bir şekilde doldurulmalıdır. Doldurma yapılan kapların mutlaka temiz olması gerekirken, hiç boşluk kalmayacak şekilde dolum işlemi tamamlandığında kapaklar temiz olarak kapatılır. Kuru ve serin bir yerde depolanan bu ürünler çok uzun bir süre lezzetini kaybetmeden keyifli ve sağlıklı bir şekilde tüketilebilir.

Kahvaltılık Marmelat Seçiminizi Uygun Fiyata Yapın

Evinizde kolay bir şekilde farklı birçok meyve çeşidi ile marmelat yapma imkânınız olsa da bu lezzetli ürünü farklı çeşitler arasından seçerek kolaylıkla temin etme şansınız da yer almaktadır. Çünkü Söyle Yerinden olarak size sunduğumuz kahvaltılık ürünlerde bir alt kategori olarak bu ürün çeşitlerine uygun fiyatlar ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Üstelik turunç, kızılcık, erik, portakal, kuşburnu veya kayısı gibi birçok farklı meyve çeşidi ile hatta karışık çeşitler ile bu ürünü sepetinize ekleyerek, değişen lezzetleri sofranıza taşıyabilirsiniz.