Endemik türleri ile dünyanın en meşhur ormanlarına sahip olan Doğu Karadeniz'de birçok farklı çiçekten çok özel ballar elde edilmektedir. Bu bal çeşitlerinden biri olan komar balı bir diğer ismi orman gülü olarak da bilinen komar çiçeğinden Kafkas arılarının ürettiği bir bal çeşididir. Yörede komar adı verilen bu çiçekler, leylaki görüntüleri ile göz alıcı bir güzelliğe sahiptir ve balı ise apayrı bir lezzet ve şifa ortaya koymaktadır.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde komar çiçeği için 3 farklı çeşitten bahsedilir. Bunlardan ilki sahile yakın bölgelerde mor komar çiçeği olarak bilinir ve orman gülü ya da mor komar çiçeği olarak da adlandırılır. Bir diğeri yüksek rakımlı yaylalarda doğal olarak yetişen ve yayla gölü olarak adlandırılan beyaz komar çiçeği çeşididir. Son olarak da yine yörede çifin olarak da adlandırılan sarı komar çiçeği bulunmaktadır. Bu çiçekler sadece Rize'de yetişmek ile beraber geniş taç yaprakları ve sarı çiçekleriyle arıların ilgisini çok yoğun çekmektedir. Mayıs ayından itibaren arılar bu çiçek çeşitlerinden topladıkları polenler ile komar balı adı verilen çiçek balını kovanlarında biriktirmektedir.

Komar Balı Faydaları

Laboratuvar ortamında yapılan mikroskobik incelemelerde komar balı içerisinde, Rhododenron olarak bilinen polen çeşidi tespit edilmiştir. Bu nedenle bu özel çiçek balı diğer çiçek ballarına göre çok farklı bir yapıya sahiptir. Aslında kontrolsüz ve bilinçsiz bir şekilde tüketildiğinde komar balı zehirli bir yapıya dahi sahip olabilmektedir. Örneğin, içindeki toksik maddeler nedeni ile tüketim sonrası hızlı bir şekilde tansiyon düşüklüğü ve bal tutması gibi rahatsızlıklar ile karşılaşılabilir.

Bilinçsiz bir şekilde normal bir bal gibi komar balı tüketildiğinde yaklaşık 1 saat kadar süre içerisinde rahatsızlık belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Bu belirtiler arasında nabız düşmesi, baş dönmesi, deride kızarma ve mide bulantısı bulunabilir. Bu gibi durumlarda insan vücudunun zehri atabilmesi için tuzlu su ve tuzlu ayran içildikten sonra kusulması gerekecektir. İşte bu nedenle komar balı faydaları açısından ürünün mutlaka kontrollü ve az miktarda tüketilmesi gerekmektedir.

Komar balı faydaları açısından bu ürünün tüketimi için öncelikle tazeyken tüketimden kaçınmak ve bekletilmiş balı toksin maddelerinden arındıktan sonra tüketmek gerekecektir. Zira aslında bu ürün bir diğer ismi ile deli bal olarak adlandırılmaktadır. Birçok yörede bindiği üzere deli bal tüketimine çok dikkat edilmesi gereken ve doğru tüketildiğinde yüksek şifalar sağlayan bir üründür. 

Orman Gülü Balı Neye İyi Gelir?

Çiçeğine verilen isim nedeni ile orman gülü balı olarak adlandırılan bu ürün faydaları nedeniyle kontrolü bir şekilde tüketilmesi gereken ürünler arasındadır. Çünkü güvenilir ve kontrollü bir şekilde tüketildiğinde bu bal sayesinde özellikle ülser, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında tedavi sağlanabilmektedir. Ayrıca yöre insanları bu ürünü akciğer hastalıklarının tedavisinde de kullanmaktadır. Fakat komar balı faydaları açısından bu tüketimde yüksek dikkat önemlidir.

Doğu Karadeniz'de ve özellikle Rize'de şifa deposu olarak zor koşullarda toplanan komar balı diğer ballara göre daha değerli bir yapıya sahiptir. Üniversitelerde ve enstitülerde yapılan uzman araştırmaları bu balın birçok konuda şifa kaynağı olduğunu da ortaya koymuştur. Örnek olarak tansiyon ve hipertansiyonda etkili olurken, vücutta birçok noktada ağrı kesici bir özellik ile katkı sağlamaktadır. Yorgunluk hissini azaltması açısından yüksek enerji deposu olduğu için sadece çok az kullanımında dahi vücuda enerji katabilir.

Komar Balı Nasıl Tüketilir?

Fazla tüketilmesi vücutta sorunlara yol açabildiğinden tüketim sınırına dikkat ederek komar balı sağlıklı ve güvenilir bir şekilde kullanılabilir. Bu noktada özellikle kullanıcının yaş niteliklerine dikkat ederek yaşına uygun bir tüketim miktarının belirlenmesi gerekecektir. Öncelikli olarak uzmanlar tarafından ifade edildiği üzere bu ürünün bebeklerde ve çocuklarda kullanılmaması önemlidir. Öte yandan ağır rahatsızlıklar yaşayan ve kronik hastalıkları olan kişilerde de klasik bir bal gibi olmadığı için aslında doktor ve uzman tavsiyelerine danışıldıktan sonra kullanılması daha sağlıklı olacaktır.

Sağlıklı bir birey için komar balı tüketimi gerçekleştirilecek ise günlük olarak belirli bir ölçü tespit edildikten sonra bu ölçü ile kullanım gerçekleştirilebilir. Ürün yılın belirli dönemlerinde zor koşullar altında yetiştirilen bir bal çeşidi olduğundan dolayı 365 gün değil sadece belirli rahatsızlıkların tedavisi süresince kullanmak daha faydalı olacaktır. Temel ölçü olarak da günlük olarak en az 1 çay kaşığı ve en fazla 1 tatlı kaşığı kadar bal tüketimi yetişkin bir birey için yeterli olacaktır.

Komar Balı Fiyatı

Türkiye'de ormanlık ve dağlık alanların bulunduğu birçok bölgede bal yetiştiriciliği önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yaylalarda yetiştirilen çiçek balları hem şifalı olmaları hem de lezzet deposu olmaları ile çok sık tercih edilen ballardır. Bu çeşitlerden biri olan ve deli bal olarak da bilinen komar balı ise özel bir ürün olarak sınırlı düzeyde elde edilmektedir. Genel olarak bir şifa ürünü şeklinde faydaları nedeniyle belirtilen rahatsızlıklara şifa olması için temin edilmektedir.

Komar balı günlük olarak kahvaltılarda rahatlıkla tüketebileceğiniz bir bal çeşidi olmadığından spesifik olarak tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Mide ve bağırsak gibi noktalarda yaşadığınız rahatsızlıklara şifa olması açısından bu ürünü temin etmek istediğinizde de komar balı fiyatı konusunda diğer ürün çeşitlerine göre yüksek bir rakam bulunduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Bu nedenle her yıl yaz mevsiminin sonlarına doğru bu balı yeni toplanmış yapısı ile taze olarak temin edebilirsiniz.

Komar balı yıl içerisinde taze şekilde temin edildikten sonra en az birkaç ay bekletilmesi ve içerisindeki toksinleri atması gerekecektir. Bu sayede toksik etki ortadan kalktığında daha şifalı ve güvenilir bir şekilde kullanılabilir. Bu özelliklerini bilerek en uygun fiyatlar ile istediğiniz dönemde komar balı temin etmek istiyorsanız, sadece Söyle Yerinden alışveriş fırsatlarını değerlendirerek ürünü sepetinize ekleyebilirsiniz.