Reçeller, Türk kahvaltılarında klasik bir şekilde vazgeçemediğimiz tatlı seçenekler arasında yer alır. Bu nedenledir ki Anadolu'da insanlar akıllarına gelen her meyveyi reçele dönüştürmek dışında patlıcan, karpuz veya gül gibi çiçekleri dahi reçel yapmak için kullanmıştır. Yani Türkiye'de herhangi bir kahvaltı sofrasında her zaman gül reçeli ile karşılaşma ihtimaliniz vardır.

Gül gibi kokusuyla insanları büyüleyen ve görselliği ile akıllarda her zaman estetik bir yer etmiş olan bitkinin aslında bir gıda olarak kullanılması birçok kişi için akla çok sonradan gelebilecek alternatifler arasında yer alır. Fakat Türk kültüründe gül kullanımı ile birlikte şerbet, tatlı ve reçel yapımı gibi yöntemler Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşmıştır. Hatta bazı kişiler için gül reçeli kahvaltı sofrasının vazgeçilmezleri arasında yer alır ve mutlaka her yıl taze taze yapılmalıdır.

Gül Reçeli Hangi Gülden Yapılır?

İyi bir reçel yapabilmek ve gerçekten istediğiniz o iştah açıcı rengi yakalayabilmek açısından gül reçeli için doğru gül çeşidini tercih etmeniz çok önemlidir. Çünkü aklınızdan geçen veya kolaylıkla temin edebileceğiniz her gül çeşidi ile aynı kıvamda, lezzette ve görsellikte reçel sonucu elde etmek mümkün olmayacaktır. Fakat bu işi bilenler için en önemli kuralın elbette ilaçlanmamış gülleri kullanmak olduğu da unutulmamalıdır.

İyi bir gül reçeli yapabilmek için kullanacağınız güller öncelikle pembe veya açık pembe güller olmalıdır. Genellikle de bu renkten gül seçimi yapılırken katmerli ve alabildiğine güzel kokan güller tercih edilir. Reçel için hasat edilecek güllerin solmak üzere değil taze olarak seçilmesi gerekir. Çünkü solmak üzere olan güller ile reçel yapıldığında, istenmeyen acı bir tat ortaya çıkabilir. Ayrıca bir gülün sadece kokulu ve pembe gül olması şartı bulunmamak ile birlikte sarı gül veya pembe Isparta gülleri kokusu ile daha keyifli bir sonuç ortaya çıkmasına yardımcı olabilir.

Ülkemizde gül denildiğinde akla gelen 30'a yakın çeşit bulunurken, özellikle bazı bölgelerdeki güller gül yağı üretimi veya ticari satış amacı ile üretilir. Kültür yöntemi için kullanılan Isparta gibi ve pembe yağ gülü gibi çeşitler reçel yapımı için tam olarak uygun olmamak ile birlikte genellikle hafif kokulu, katmerli ve göz alıcı pembe renkli bağ gülleri ve bahçe gülleri seçilmesi reçel için daha uygun bir sonuç sağlayabilir.

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Sadece kahvaltıda kızarmış ekmek üzerinde mis gibi bir tereyağı ile birlikte tüketebilmeniz açısından gül reçeli tarifi çok hassas bir şekilde uygulamanız gereken bir tariftir. Doğru tarif gerçekten istediğiniz kalitede bir reçeli elde etmenizi sağlayacaktır. Bu tarif için de bahsedilen şekilde gül seçimini öncelikle hassas bir şekilde gerçekleştirmeniz ve sonrasında tam mevsiminde gereken tüm malzemeleri bir araya getirerek tarifi doğru şekilde uygulamanız önemlidir.

Gül Reçeli Tarifi

Doğru ölçüler ile birlikte her sofrada lezzetle ve aynı keyifle tüketilebilecek bir gül reçeli için kullanabileceğiniz bu tarif yıllardan bu yana kalitesini yitirmeyen ve binlerce defa denenmiş bir tariftir. Tarifi uygulamak için aşağıda belirlenen malzemeleri istediğiniz ölçüler ile daha az veya daha fazla reçel için kullanabilirsiniz.

  • 1 kg kokulu pembe gül yaprağı
  • 10 su bardağı şeker
  • 2,5 adet limonun suyu
  • 10 bardak temiz su

Sadece bu dört temel malzemenin kullanılması ile birlikte doğru ölçüde ve damak tadınız için muhteşem bir gül reçeli elde etmeniz mümkün olacaktır. Tarifi uygulamak için öncelikle elinizde bulunan gül yapraklarını çürük ve kuru yaprakları seçerek temiz bir hale getirmeniz gerekir. Yapraklar diplerindeki beyaz bölümlerden kesilir ve dikkatli bir şekilde su içerisinde bekletilerek yavaş yavaş yıkanır.

Yıkama işlemi yapılan gül yapraklarının öncelikle belirli bir süre süzdürülerek fazla suyunun atılması, fakat çok fazla bekleterek soldurulmaması gerekir. Temizlenmiş olan yapraklar derin bir tencere içerisine alınarak üzerlerine tarifte bulunan miktarda şeker serpilir ve sonrasında bekleme işlemi yapılır. Tarifteki en önemli püf noktalarından birisi, bu bekleme işlemini bir gece önceden yapmaktır. Çünkü bu sayede şeker yaprakların suyunu salmasını sağlarken, fazla su eklemeden kendi suyu ile rahat bir şekilde özlenmesi mümkün hale gelir.

Hazırlanan ıslak gül yaprakları bir gün sonrasında kısık ateşte içerisine katılan su ile birlikte kaynatılır. Kaynama işleminin başlaması sonrasında daha sonradan oluşabilecek şekerlenme ve küflenmeyi engellemek için tarifteki miktar kadar limon suyu eklenir. Son karışım iyice özleşene kadar pişirme işlemi devam ederken, ortalama 20 dakikalık bir sürede karıştırarak sürdürmeniz yeterli olacaktır. Pişmiş olan reçelin açık ortamda ara sıra karıştırılarak oda sıcaklığına kadar soğuması gerekir.

Gül Reçeli Nasıl Tüketilir?

Doğru bir tarif ile gül reçeli yapımı tamamlandıktan sonra bu reçel kavanozlar içerisinde iyice soğutularak kapağı kapatılıp muhafaza edilebilir. Bu sayede elde ettiğiniz reçel genellikle 1 yıl gibi uzun bir süre boyunca hiç lezzetini kaybetmeden aynı renk ile muhafaza edilecektir. Genelde kahvaltılarda çok az bir miktar çıkarılarak kahvaltı sırasında tüketilerek bitirilmesi ve her seferinde taze bir şekilde yeniden servis edilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Gül reçeli elbette ki öncelikle kahvaltılarda kızarmış ekmek üzerine sürülerek veya sandviçler içerisinde sürülerek tüketilebilir. Birçok farklı reçel çeşidine göre kıvamı daha ince olan bu reçel çeşidinde bazı noktalarda sulandırma vasıtasıyla şerbet gibi bir tüketim elde edildiği de bilinmektedir. Elbette diğer birçok farklı reçel çeşidi gibi kurabiyeler, pastalar ve tatlılar sırasında da lezzet vermesi açısından tercih edilebilir.

Gül reçeli topraklarımızda tamamen ülkemiz kültürüne has bir reçel çeşidi olmak ile birlikte insanımızın damağında da farklı bir lezzet yapısı sağlar. Günümüzde birçok yerel üretici kendi el emeği ile ve tarifleri ile bu reçeli üretmeye de devam etmektedir. Bu anlamda da Söyle Yerinden olarak sizlere üreticiden tüketiciye alışveriş imkanı sunarken, gül reçeli ürününü değerlendirme şansı da sağlıyoruz. Kahvaltılarınızda farklı bir reçel tadı için bu ürünü istediğiniz tüketicilerden farklı kalitelerde sepetinize ekleyebilirsiniz.