Fermente sucuk konusu, birçok tüketici tarafından merak edilen konuların başında geliyor. Özellikle tavada, ızgarada, yemeklerde sıklıkla sucuk kullanılanlar, fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuk arasındaki farkları, fermente sucuğun sağlığa herhangi bir zararı olup olmadığını araştırıyor.

Sucuk, kırmızı etin, birçok baharatla ve sarımsakla harmanlanmasıyla elde edilen Türk mutfağının özel ürünlerinden biridir. Bu karışım kurutulmuş bağırsak içine doldurulur ve fermente edilir. Özellikle uzun bir raf ömrüne sahip olmasıyla dikkat çeken besin kaynaklarından biridir. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan sucuk ürünleri, pikniklerde, ara öğünlerde ve birçok farklı yemeğin içerisinde de tercih ediliyor. Sucuğun kangal, parmak, baton ve varyanta gibi farklı çeşitleri bulunuyor.

Bu yazımızda fermente sucuk hakkında merak edilenlere cevap vereceğiz. Bu sayede; fermente sucuk nedir, fermente sucuk sağlıklı mı, fermente sucuk ile ısıl işlem görmüş sucuk arasındaki farklar nelerdir gibi birçok soruya yanıt alabilirsiniz. Öncelikle fermente sucuk nedir sorusuna cevap arayalım.

Fermente Sucuk Nedir?

Fermente sucuk, sucuk çeşitleri arasında en fazla tercih edilendir. Buradaki fermente sözcüğü olgunlaştırma anlamına gelir. Fermantasyon, sucuk yapımında geleneksel yönteme verilen isimdir. Bu geleneksel yöntem yüzlerce yıldır kullanılır. Bu fermente sucukların raf ömrünü çok uzatması nedeniyle, günümüze kadar kullanılmıştır. Buna karşın modern yöntemler nedeniyle, yüzlerce yıldır kullanılan fermantasyon işlemi unutulmaya başlanmıştır. Fermente sucuk hazırlanırken, en azından 1 ay boyunca doğal yöntemlerle fermantasyon işlemi devam eder. Bu sayede sucuk olgunlaşır.

Fermente sucuk nedir sorusuna yanıt verdiğimize göre, şimdi merak edilen diğer konulara geçebiliriz. Fermente sucuk sağlıklı mı ve fermente sucuğun faydaları nelerdir?

Fermente Sucuk Sağlıklı Mı?

Fermente sucuk sağlıklı mı, sorusu birçok sucuksever tarafından merak edilir. Bunun sebebi, gıdaların giderek sağlıksız hale gelmesiyle birlikte insanların her geçen gün daha fazla üründen endişe etmesidir. Fermente sucuğa dair ise böylesi bir endişe yersizdir. Bu sucuk, geleneksel yöntemlerle üretilir. Kaliteli ve doğru malzemeler de kullanıldığı zaman, fermente sucuk en sağlıklı çeşittir desek yeridir.

Fermente Sucuk Faydaları Nelerdir?

Fermente sucuk, insan vücudu açısından önem arz eden birçok besin kaynağını içerir. Kırmızı et ile üretilmesi, bunun yanı sıra sağlığa faydalı olduğu bilinen sarımsak ve birçok baharat çeşidini de içermesi, vitamin ve mineral açısından zengin bir besin olmasını sağlar. Fermente sucuk, özellikle güçlü bir protein kaynağıdır. Protein, vücudunuzdaki kas onarımını sağlar. Günlük olarak ihtiyacınız olan proteinin büyük bölümünü sucuktan elde edebilirsiniz. Ayrıca ihtiyacınız olan amino asitleri de bu üründen alabilirsiniz. Bunların yanı sıra B12 vitamini açısından da önemli ürünlerden biridir. B12 eksikliği, çağımızın önemli sorunlarından biridir. Bu nedenle düzenli fermente sucuk tüketimi bu sorunu yaşamanızın önünde engel olacaktır.

Fermente Sucuk Nasıl Pişirilir?

Fermente sucuğun, nasıl üretildiğini ve faydalarını anlattık. Peki, bu sucuk ısıl işlem görenlere göre farklı mı pişirilir? Esasen hayır. Sucukların tamamını benzer şekillerde pişirebilirsiniz. Damak zevkinize bağlı olarak dilediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz. Bu sucukları tavada tek başına yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra sabah kahvaltılarında harika bir sucuklu yumurta da hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda fermente sucuk, mangalda ve ızgarada da harika bir lezzettir.

Tüm bunların yanı sıra sucuk birçok yemekte de kullanılabilir. Kuru fasulye gibi geleneksel yemeklerde çok kullanılmasının yanı sıra aynı zamanda hamur işlerinde de son derece keyifli bir üründür. Sonuç olarak fermente sucuğu dilediğiniz her yerde, her şekilde kullanmanız mümkündür. Bu noktada önemli olan doğal fermente sucuk tercih etmenizdir. Bu doğal ürünler hem lezzet açısından oldukça iyi hem de sağlığınıza faydalıdır.

Fermente Sucukla Isıl İşlem Görmüş Sucuk Arasındaki Farklar

Fermente sucukla ısıl işlem görmüş sucuğun arasındaki fark merak edilen konulardan bir diğeridir. Bununla birlikte hazırlanma aşamaları açısından bu iki sucuk yapımı yönteminde bir fark bulunmamaktadır. İki sucuk türü arasındaki temel ve en önemli fark olgunlaştırma süresinden kaynaklanır.

Fermente sucuk, geleneksel yöntemlere bağlı kalarak hazırlandığı için fermantasyon yani olgunlaştırma işlemi bu yöntemlerle gerçekleştirilir. Sucuk, bu işlemde kendi haline bırakılır. Bir süre sonra kendi kendine olgunlaşır. Isıl işlem gören sucuklarda ise ısı ve nem işlemleri uygulanır. Fermente sucukta bu işlemler 1 ayı bulurken ısıl işlem gören sucukların olgunlaştırma süresi 2 gün kadardır.

Fermente Sucuk Fiyatları

Fermente sucuk konusunda merak edilen bir diğer konu da fiyatlarıdır. Birçok kullanıcı fermente sucuk fiyatları ve ısıl işlem görmüş sucuk fiyatları arasındaki farklılıkları merak etmektedir. Genel bir doğru olarak şunu ifade etmek gerekir; yerel üreticiler tarafından, doğal ve kaliteli malzemelerle üretilen fermente sucuklar, diğerlerine oranla görece olarak bir miktar daha pahalı olacaktır. Bunun sebebi hem malzeme kalitesi, hem de işlemin uzunluğudur. Ancak bu sucuklar hem lezzet açısından çok faydalıdır hem de insan sağlığına oldukça faydalıdır.

Fermente sucuk fiyatları, birçok faktöre bağlı değişir. Üreticinin fiyat politikası, malzeme kalitesi, sucuk yapımındaki yöntemler, aracı platformlar bu fiyatların belirlenmesindeki bazı temel faktörlerdir. Peki, avantajlı fiyatlara sahip, doğal ve kaliteli fermente sucukları nereden bulacaksınız?

 En iyi fermente sucukları bulmak istiyorsanız Söyle Yerinden’i tercih etmelisiniz. Söyle Yerinden sayesinde onlarca farklı sucuk çeşidini bir arada inceleyebilirsiniz. Birçok farklı yerel üreticiler tarafından üretilen bu sucuklarda tamamen doğal malzemeler kullanılır. Geleneksel yöntemlerle imal edilen bu sucuklar, lezzet açısından aradığınız her şeyi verecektir. Siz de hemen fermente sucukları inceleyebilir, dilediğiniz ürünü hızlı bir şekilde sipariş edebilirsiniz.