Üzüm veya şekerli meyvelerin suyu çıkarıldıktan sonra tuz ile birleştirilip ekşitilmesi sayesinde sirke elde edilir. Bu yöntem gündelik olarak kullandığımız üzüm ve diğer meyve sirkeleri için kullanılır. Ancak dünyada son yıllarda popülerlik kazanan balzamik sirke veya diğer ismi ile balsamik sirke farklı bir yöntem ile elde edilir. Bu anlamda da hem lezzeti hem de özellikleri normal sirkeden epeyce farklıdır.

Balzamik Sirke Nedir?

Kökeni İtalya olarak bilinen balzamik sirke veya yöredeki ismiyle balsamik sirke, günümüzde dünya çapında popülerlik kazanmış bir gıda ürünüdür. Fakat İtalya ve Avrupa ülkelerinde Ortaçağ'dan bu yana balsamik sirke özlü yapısı ile çok sık kullanılmıştır. Günümüzde genellikle lüks restoranlarda ve mutfaklarda profesyonel şefler tarafından yemeklerde keskin tadı ve kokusu nedeni ile çok az miktarda dahi olsa kullanılan bir sirke çeşididir.

Balzamik sirke normal sirkeye göre daha aromatik bir şekilde hafif bir tatlılığa sahiptir ve bunun yanında elbette ki sirkeden beklenen ekşiliği ortaya koyar. Bir kaşık tüketimi ile birlikte 14 kalori gıda kaynağı sağlarken, içerisinde birçok önemli minerali bulundurur. Tüketimde genellikle pekmez ve limon suyu gibi malzemeler ile karıştırılarak çok daha özel bir tat elde edilir. Sadece birkaç damlası katıldığı yemek ve salatalarda özel bir tat elde edilmesini sağlar.

Geleneksel yöntemde balzamik sirke elde edilmesi için olgun üzümlerin ezilmesi ile elde edilen sirkenin çok daha uzun bir süre bekletilmesi gerekir. Yani bu sirke çok uzun yıllar bekleyerek yıllanmış bir hale kavuşur ve olgunluğu giderek artar. Bu amaçla eski dönemlerde ahşap fıçılarda ve günümüzde ise cam şişe içerisinde sirkeler bekletilerek bu sonuç elde edilir. Yani aslında yapımı standart sirke gibi olsa da çok uzun bir dönem ve zahmet istediği için hem tadı hem de özellikleri farklıdır.

Balzamik Sirke Faydaları

Çok uzun yıllar beklemeyi değerli bir hale getiren ve gerçekten tadı ile özelliğini ortaya koyan balsamik sirke olgun lezzeti ve kıvamı ile çok az kullanıldığında dahi birçok fayda sağlar. Özel ve lezzetli bir sos olarak salatalar gibi tariflerde kullanıldığında solunum sistemini rahatlatırken, sindirim sistemine ferahlık verir ve dolaşım sisteminde fonksiyonların daha iyi çalışmasını sağlar. Kısa kısa bahsetmek gerekirse, balzamik sirke faydaları arasında;

  • Kolesterolü dengeleyebilmesi,
  • Vücutta bakteri ve mikropların uzaklaştırılmasına yardımcı olması,
  • Sulandırılarak içildiğinde vücuda sağlık kazandırması,
  • Alzheimer gibi hastalıklarda hafızayı kuvvetlendirmesi,
  • Eklem ve romatizma ağrılarına iyi gelmesi,
  • Kalsiyum, Demir ve Magnezyum açısından zengin olması ile vücuda enerji katarak, zayıflamaya yardımcı olması,
  • Cilt yüzeyinde sivilce ve leke oluşumunu engellemesi,
  • Şeker hastaları için diyabet etkilerine karşı destekleme sağlaması gibi noktalar yer almaktadır.

Balzamik Sirke Nerelerde Kullanılır?

Günümüzde tüm gıda üretimlerinin endüstriyel yapıya kavuşmuş olması ile birlikte balzamik sirke için de üretimde artık geleneksel yöntem yanında sanayi tipi üretim de tercih edilmektedir. Endüstriyel tip üretimde geleneksele karşılık daha kısa sürede ürün elde edilirken, bazen lezzet açısından ve aroma açısından eksiklikler görülebilir. Ancak özellikle restoranlarda ve mutfaklarda kullanım sıklığı arttıkça daha fazla üretim ihtiyacına yönelik endüstriyel yöntem de artış göstermektedir.

Balzamik sirke normal sirkeye göre tadı yumuşak ve aromatik olduğu için bilhassa İtalyan mutfağındaki yemek tariflerinde çok sık kullanılır. Bu anlamda İtalyan mutfağı bir Akdeniz mutfağı olarak Türk mutfağı ile çok benzer olduğu için Türk mutfağında da balsamik sirke kullanımı son yıllarda giderek artmıştır. Bu özel sirke çeşidi domates gibi sebzeler ile çok daha net bir lezzet ortaya koymaktadır. Yani yaz salatalarında veya yemekler yanındaki domates söğüşleri gibi sunumlarda lezzet sağlamaktadır.

Çorbalar ve et yemeklerinde özellikle sebzeler kullanılıyorsa, balzamik sirke az miktarda kullanıldığında dahi fayda sağlar. Örneğin, etler için hazırlanan soslarda hardal, karabiber, şeker ve zeytinyağı gibi ürünler ile karıştırılarak daha etkili bir sos sağlanabilir. Bir patates püresi üzerinde kullanılabileceği gibi balık yemeklerinde ekşilik elde etmek için tercih edilebilir. İtalyan mutfağında bilhassa makarna sosları ve sote sosları için özellikle kullanılır.

Sirke bilhassa Türk kültüründe mutfaklarda salatalara ve turşulara katılan, çünkü ekşilik sağlayan bir gıdadır. Bu nedenle bilhassa sirke anası ile doğal bir şekilde elde edilen üzüm sirkesi veya diğer meyve sirkeleri her evin mutfağında standart olarak yer alır. Fakat İtalyan kültüründen dünyaya yayılmış bir şekilde balzamik sirke bazen tatlılarda dahi kullanılmaktadır. Özellikle yoğun şekerli tatlılarda bu şeker tadını bastırmak ve diyabet açısından rahatlık elde etmek için balsamik sirke az miktarda kullanılır.

Mutfak dışında balzamik sirke kullanımında da tıpkı faydalarında bahsedildiği şekilde cilt üzerinde uygulama yapılması mümkündür. İnsan cildinde sivilce ve akne oluşumunu engellemek ve bulunan cilt sorunları üzerinde de daha hızlı iyileşme elde etmek için çok sık kullanımı görülür. Ayrıca günlük olarak bağışıklık, dolaşım ve sindirim sistemini desteklemek açısından su ile seyreltilerek içilmesi de çok sık tercih edilir.

Balzamik Sirke Fiyatları

Tamamen doğal ve uzun bir süre emek verilerek üretilen balzamik sirke standart sirke ürünlerine göre daha yüksek fiyatlı bir gıda çeşididir. Ülkemizde de son yıllarda birçok üretici geleneksel yöntemleri uygulayarak balsamik sirke üretimi gerçekleştirmektedir. Bir şifa kaynağı olarak tercih edilen ve mutfaklarda daha özel lezzetler sağlamak için kullanılan bu ürün, az miktarlar ile temin edildiğinde dahi uzun bir süre yeterli kullanım sağlanabilir. Bu anlamda Söyle Yerinden olarak sizlere sunduğumuz özel sirke kategorisi içerisinde balzamik sirke fiyatları açısından en uygun rakamlar ile istediğiniz miktarda ürün temin edebilirsiniz.